/05.01.2011/ Przepis na Tamale

Styczeń 5 | w Gwatemala | przez | Nie ma komentarzy

Do przyrządzenia Tamales potrzebne są przynajmniej: jedno dziecko, trzy Indianki i dwóch Polaków. Przydatne też mogą być liście bananowca, ziemniaki, marchewka, kurczak martwy, pomidory żywe, papryczka ostra, papryczka nie ostra, śliwka suszona.

Sposób przygotowania:

Od dziecka kupujemy liście bananowca. Następnie bierzemy dwóch Polaków dodajemy do tego dwie wilgotne szmatki. W ten sposób otrzymujemy czyste liście bananowca. Po połączeniu pierwszej Indianki z czystymi liśćmi otrzymujemy liście specjalistycznie porwane na rozmiary tamalesowe. Druga Indianka miksuje tymczasem marchewki, papryczki i pomidory aby potem dodać ten miks do puree ziemniaczanego, które zostało idealnie zmielone rękami trzeciej Indianki. Teraz się skupcie. Indianka trzecia nakłada papkę na liść, który trzyma Indianka druga. Indianka pierwsza dodaje kawałek kurczaka, papryczkę i śliwkę. Polak pierwszy zawija tamlesa, Polak drugi robi zdjęcie. Następnie trzy Indianki znikają wraz z zielonymi zawiniątkami. Za czterdzieści minut wracają z ugotowanymi na parze pysznościami. Tamalesy najlepiej podawać z Jamaicą (taka herbatka hibiskusowa) zaprawioną Quezaltecą (gwatemalska wódeczka). Kolacja gotowa. Buen provecho.

2011 01 02_DSC_0107

2011 01 02_DSC_0019

2011 01 02_DSC_0003

2011 01 02_DSC_0006

2011 01 02_DSC_0045

2011 01 02_DSC_0049

2011 01 02_DSC_0063

2011 01 02_DSC_0082

2011 01 02_DSC_0087

2011 01 02_DSC_0105

 Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij tu i zapisz się do newslettera!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top
Translate »